De rol van AI in het aanpakken van wereldwijde uitdagingen

AI is een cruciaal technologisch knooppunt dat megatrends verbindt en beïnvloedt. Hoewel AI overwegend positief bijdraagt aan VN-duurzaamheidsdoelen zoals klimaatactie en innovatie, brengt het ook risico's voor watergebruik, gelijkheid, arbeidsmarkt en vrede. De balans verschilt per domein.

Kunstmatige intelligentie (AI) is een sleuteltechnologie met het potentieel om wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering, vergrijzing en voedselzekerheid aan te pakken. Om dit potentieel concreet te maken, onderzoeken we de verwachte impact van AI op de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.  

De conclusie is overwegend positief: AI kan de realisatie van veel SDG’s versnellen. Tegelijkertijd zijn er risico’s op negatieve effecten bij sommige doelen. 

 

Wat hebben we gedaan?

De VN heeft 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen - met 169 subdoelen – opgesteld die wereldwijd de levens van mensen moeten verbeteren. Ze worden ook wel Een Visie voor de Mensheid genoemd en gaan over grote thema’s zoals de planetaire grenzen, sociaal-demografische kwesties en economische ontwikkeling.  

Wij hebben gekeken bij welke van deze doelen kunstmatige intelligentie naar verwachting positief, neutraal of negatief gaat uitpakken.  

De 17 doelen zijn door de VN weer onderverdeeld in drie categorieën: Sociaal-demografisch, Planeet en klimaat, en Economisch. Wij hebben daar in dit rapport de categorie Geopolitiek aan toegevoegd. Als we de impact van kunstmatige intelligentie in deze categorieën plaatsen, ontstaat het volgende beeld: 

De positieve impact van AI op de SDG's

Consultantsbureau McKinsey identificeert maar liefst zeshonderd manieren – use cases – waarop generatieve AI kan worden ingezet voor het bereiken van Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties (VN)1. En ook de VN zelf ziet de potentie van AI2. 

Op deze vlakken kan kunstmatige intelligentie een positieve rol spelen:

Doel 2: Geen honger

Door de groeiende wereldbevolking komt de voedselvoorziening verder onder druk te staan. AI kan landbouwprocessen efficiënter en duurzamer maken, oogstvoorspellingen verbeteren en het ontstaan van ziektes in de kiem smoren3. Ook kan de voedselproductie toenemen, zonder dat dit meer druk zet op de planeet.  

Doel 3: Goede gezondheid en welzijn

AI kan veel betekenen voor de gezondheid. Zo kan het worden getraind in het beoordelen van medische beelden als röntgenfoto’s en MRI-scans. Het is hier soms al beter in dan menselijke dokters4. Bovendien kan kunstmatige intelligentie gigantische medische datasets analyseren, wat medicijnontwikkeling kan versnellen5.

Een ander voorbeeld is preventie op persoonlijke gezondheid en (mogelijke) epidemieën6, of ondersteuning bij klinische onderzoeken naar nieuwe behandelmethoden.

Met behulp van AI-model Alphafold van Google DeepMind kan de eiwitstructuur voorspeld worden. Hierdoor kunnen we beter begrijpen hoe ziektes ontstaan en nieuwe medicatie ontwikkelen7. In 2024 is de Nobelprijs voor de scheikunde uitgereikt aan de wetenschappers van Google DeepMind achter dit model.  

Doel 4: Kwaliteitsonderwijs

Wereldwijd zijn er nog rond de 250 miljoen kinderen die niet naar school gaan.  AI-gedreven online platforms kunnen toegang tot kwaliteitsonderwijs in afgelegen gebieden vergroten. Online cursussen, virtuele klaslokalen en digitale AI-meesters die 24 uur per dag beschikbaar zijn, spelen hierin een rol8. Een ander voorbeeld zijn geavanceerde vertaaltools, die taalbarrières kunnen doorbreken. Dit maakt onderwijs voor iedereen beschikbaar.  

Doel 8B: Economische groei

Generatieve AI kan de productiviteit verhogen door complexe taken te automatiseren, toeleveringsketens te optimaliseren en besluitvormingsprocessen te verbeteren. Dit leidt tot meer efficiëntie en economische groei9. De positieve impact op groei is naar verwachting groter dan eventuele negatieve impact als gevolg van cyberaanvallen of desinformatie.  

Doel 9: Industrie, innovatie en infrastructuur

Het ontwerp en de bouw van infrastructuur kan worden geoptimaliseerd bijvoorbeeld door scenario's te simuleren. Ook helpt AI-productontwerp, slimme productieprocessen en toeleveringsketens te verbeteren. Daarnaast kan innovatie worden versneld door nieuwe inzichten op te doen uit enorme hoeveelheden data.  

Doelen 11 en 13: Klimaatactie en duurzame steden

AI heeft de potentie om positief bij te dragen aan klimaatactie en de transitie naar duurzame steden.  Deze doelen liggen bovendien in elkaars verlengde. 

Dit begint bij beter monitoren van het klimaat10. Klimaatdata – van sensoren en satellieten – kunnen beter worden geanalyseerd11. Zo kunnen rode vlaggen in onder andere weerspatronen, ijskappen, ontbossing, dierpopulaties en vervuiling worden gespot.  

Kunstmatige intelligentie kan ook een verschil maken in efficiëntere energievoorziening, bijvoorbeeld in slimme elektriciteitsnetten en gebouwen12. Ook kan het meewerken aan de ontwikkeling van duurzame materialen, klimaatmodelering, afvalvermindering, de-carboniseren van transport en Climate Capture and Storage (CCS) systemen13.    

Specifiek voor duurzame steden kunnen er verbeteringen komen in stadsplanning, monitoren van de luchtkwaliteit en management van verkeer, energie, water, afval. 

Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie

Met behulp van AI kunnen productieprocessen geoptimaliseerd worden en de naar vraag (half)producten beter worden voorspeld. Dat vermindert overproductie, verspilling en onnodige transportbewegingen. Ook kan AI de consument snel informeren over onder meer de klimaatimpact van een product en planeetvriendelijke alternatieven aanbieden14. 

Doel 16b: Sterke publieke diensten

AI heeft de potentie om de levering en kwaliteit van publieke diensten te verbeteren. Bovendien kan publieke dienstverlening en informatievoorziening geautomatiseerd worden met chatbots en steeds zelfstandiger opererende digitale assistenten (AI agents). Dit alles kan ook verwerkingstijden en de administratieve last voor ambtenaren significant verlagen.   

Neutrale of dubbelzijdige impact van AI op VN-duurzaamheidsdoelen

De VN-duurzaamheidsdoelen waar de impact van AI neutraal, klein of dubbelzijdig is: 

Doel 1: Geen armoede

Momenteel loopt geen van de doelen om armoede te bestrijden op schema. Op basis van de huidige trend neemt het aantal mensen dat in extreme armoede leeft toe tot 575 miljoen in 203015. De toepassing van AI kan indirect uitkomst bieden, bijvoorbeeld doordat innovatie en slimme productieprocessen (SDG 9) prijsverlagend werkt. Ook kan het economische groei aanjagen (SDG 8b) en een groter deel van de wereldbevolking toegang geven tot financiële dienstverlening. Wetenschappers van Stanford gebruiken AI om op basis van satellietbeelden armoede te meten en te monitoren, zodat armoedebestrijding effectief kan worden toegepast16. 

Maar AI kan ook armoede vergroten. Met name werknemers met praktische vaardigheden of werkzaam in de informele economie lopen meer risico in armoede te belanden als hun werkzaamheden worden overgenomen door de computer. Daarnaast wordt door AI de macht en welvaart meer geconcentreerd en vergroot het de sociale verschillen tussen hen die wel toegang hebben tot AI-tools en zij dit dat niet hebben. 

Doel 5. Gendergelijkheid

Onderzoeken laten zien dat in de datasets waar AI mee getraind wordt, een positieve bias hebben naar het mannelijke geslacht17. Die vooroordelen zijn ontstaan door de manier waarop de maatschappij is ingericht. Meer mannen hebben toegang tot mobiel internet, medische onderzoeken worden vaker toegespitst op mannen en mannen hebben vaker een leidinggevende positie. De data die hierdoor gegenereerd wordt, voedt en traint de systemen.  

Anderzijds, kan AI juist ook worden ingezet om dergelijke vooroordelen te detecteren en te mitigeren. Bijvoorbeeld in vacatureteksten en sollicitatieprocedures, zodat deze inclusief zijn. Een ander voorbeeld zijn onderwijsmethoden, die de toegankelijkheid van onderwijs vergroten, zodat meisjes en vrouwen toegang hebben, ongeacht hun locatie.  

De invloed van AI op gendergelijkheid kent zowel positieve als negatieve kanten. Hoewel AI-kansen biedt om ongelijkheid te verkleinen, is het risico aanzienlijk dat de technologie bestaande vooroordelen versterkt en ongelijkheden vergroot. Zonder gerichte maatregelen kan de balans daardoor doorslaan naar een negatieve impact. 

Doel 7: Betaalbare en duurzame energie

Nieuwe technologie heeft een zeer hoge energie-intensiteit. Dit geldt voor de grote datacentra voor AI en de cloud18. Het geldt ook voor de productie van semiconductors en digitale valuta en blockchain. Deze nieuwe, stijgende vraag naar energie maakt het lastiger om de opwarming op aarde tot 1,5 C te beperken.  

Hier staat tegenover dat kunstmatige intelligentie ook voor oplossingen kan zorgen19. Zeker als het wordt toegepast om energieproductie en logistieke processen efficiënter te maken, innovatie aan te jagen en oplossingen voor het overvolle elektriciteitsnet te realiseren20 

Doelen 14 en 15: Leven in het water en leven op het land

Het leven in het water en op het land is gebaat bij de ondersteuning die AI biedt bij het monitoren van grote gebieden. AI kan satellietbeelden, camerabeelden, sensoren en trackers analyseren zodat biodiversiteit, illegale activiteiten als stroperij of vervuiling in kaart kunnen worden gebracht. Daarnaast kunnen bewegingen van scholen vis worden voorspeld zodat overbevissing en bijvangst beperkt worden, of kan het landdegradatie detecteren zodat (landbouw)grond tijdig kan worden hersteld.

Het gebruik van AI kost echter ook veel water en energie, wat een negatieve impact op het leven in het water en op het land kan hebben. Tevens vormt monitoring door AI een risico, omdat het ook voor illegale doeleinden als stroperij kan worden ingezet, of zijn er ethische bezwaren vanwege de mogelijkheid tot het monitoren van mensen.

Uiteindelijk blijkt de impact van AI op het leven in het water en op het land tweeledig: de technologie biedt mogelijkheden voor bescherming en herstel, maar brengt ook schadelijke effecten met zich mee. Het is op dit moment nog moeilijk te zeggen of dit per saldo positief of negatief zal zijn.

Negatieve impact van AI op SDG’s 

De duurzaamheidsdoelen waar het risico van negatieve impact het grootst is, zijn:  

Doel 6: Schoon water en sanitair

AI kan positief bijdragen aan het verminderen van watergebruik in de agrarische sector, maar daar staat tegenover dat datacenters zeer veel water verbruiken. Sommige experts schatten in dat AI in al 2027 jaarlijks zes keer zoveel water verbruikt als Denemarken21. In een wereld waar al een kwart van de bevolking geen toegang heeft tot schoon water, is dat een groot probleem. Toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen vereisen investeringen in infrastructuur. Computertechnologie speelt hierbij geen rol van betekenis. AI brengt per saldo dus een extra belemmering in het bereiken van dit doel. 

Doel 8a: Eerlijk werk

Automatisering kan leiden tot een ingrijpende arbeidsmarkttransitie of zelfs een grote werkloosheidsgolf. Naar verwachting gaan honderden miljoenen banen verloren22. Ook als hier een soortgelijk aantal nieuwe banen voor terugkomt, kan deze transitie leiden tot meer ongelijkheid, sociale onrust en polarisatie. Dit kan op zijn beurt weer de roep van de bevolking om een sterke regeringshand versterken ten koste van democratie. 

Doel 10: Ongelijkheid verminderen (in en tussen landen)

AI kan bijdragen aan een inclusievere samenleving door bredere toegang tot onderwijs en andere diensten. Maar wij denken dat de kans groter is dat AI tot méér ongelijkheid leidt. Dit komt doordat de economische macht met AI bij een klein aantal spelers komt te liggen en door de baanonzekerheid tijdens het veranderen van de arbeidsmarkt.  

Doel 16a: Vrede en veiligheid

Nieuwe technologie maakt vergaande observatie van burgers mogelijk door grote technologiebedrijven, werkgevers en de overheid. Dit schendt ten eerste privacy. Daarbij kan het leiden tot misbruik door autoriteiten, en bewuste vrijheidsbeperkende controle. 

Een kleine groep zeer grote techbedrijven krijgt een steeds centralere rol in de maatschappij, economie en defensie. Hun politieke invloed neemt sterk toe. Meestal zonder dat zij democratisch gekozen zijn.  

Belangrijke netwerken en systemen, onder meer van overheden, ziekenhuizen en defensie, draaien bovendien op de netwerktechnologie van deze bedrijven. Dit maakt de risico’s voor vrede en veiligheid bij een uitval van deze systemen groot. Bijvoorbeeld als er een systeemfout optreedt of een cyberaanval plaatsvindt.  

AI wordt geïntegreerd in moderne wapens. Enerzijds kan dit bijdragen aan de precisie ervan, waardoor het aantal burgerslachtoffers beperkt kan worden. Anderzijds brengen onbemande zelfbeslissende wapens zeer moeilijke ethische vragen met zich mee en kunnen ze leiden tot onbedoelde escalatie. 

Het ultieme risico van AI voor de mensheid is dat machines intelligenter worden dan mensen, en onafhankelijk gaan opereren van mensen, of mensen als vijand beschouwt. 

Doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken

De wereld heeft al uitgebreid kennis gemaakt met hoe algoritmes online bubbels creëren waarin mensen worden versterkt in hun gelijk en worden gevoed met onjuiste informatie.  

Het wordt waarschijnlijk nog erger. Door generatieve AI zijn deepfakes en synthetische media23 in de nabije toekomst amper nog te onderscheiden van echt. Dit draagt bij aan maatschappelijke polarisatie. 

Niet alleen binnen landen, maar ook tussen landen kan AI zorgen voor polarisatie en afname van het aantal internationale samenwerkingsverbanden. Als AI tot hoge werkloosheid leidt, kan dit namelijk nationalistische politieke stromingen sterken. 

Tenslotte is het strategisch belang voor landen van een voorsprong in AI en andere technologie groot. Dit maakt dat AI zélf vaak het onderwerp is van handelsconflicten en protectionistische maatregelen.  

1McKinsey – AI for Social Good: Improving Lives and Protecting the Plant. 10 mei 2024 

2United Nations Global Compact en Accenture – Gen AI for the Global Goals. September 2024 

3Too4to  AI to Combat Hunger: a Strategy to Achieve SDG 2. 23 mei 2023  

4Harvard-MIT (Agarwal e.a.) – Combining Human Expertise with AI: Experimental Evidence from Radiology. 30 juni 2023 

5Nature Medicine (Kang Zhang en anderen) – Artificial Intelligence in Drug Development. 20 januari 2025 

6Nature (Moritz U.G. Kraemer en anderen)  - Artificial Intelligence for Modeling Infectious Disease Epidemics.  19 feb 2025 

7Nature (Jumper et al.) – Highly accurate protein structure prediction with AlphaFold. 2021 

8World Economic Forum – From Virtual Tutors to Accessible Textbooks: 5 ways AI is Transforming Education. 10 mei 2024 

9Goldman Sachs  AI is showing “very positive” signs of eventually boosting GDP and productivity. 31 mei 2024 

10Nature (G. Camps-Valls en anderen) – AI for Modeling and Understanding Extreme Weather / Cimate Events. 24 februari 2025 

11World Economic Forum – 10 New Tech Trends transforming Earth observation and Climate Intelligence. 16 september 2024 

12World Economic Forum – AI’s Energy Dilemma: Challenges, Opportunities and a Path Forward. 21 januari 2025 

13Science News Today – The Role of AI in Tackling Climate Change: Harnessing Techn for a Sustainable Future. 27 maart 2025 

14Linz Center of Mechatronics, ETH Zurich, University of Leeds – ASSET: A value-sensitive AI approach to empower sustainable consumption. 2021 

15Verenigde Naties – AI for good impact. 2024 

16Nature Communications (Yeh, C., Perez, A., Driscoll, A. en anderen) – Using publicly available satellite imagery and deep learning to understand economic well-being in Africa. 2020 

17G. Smith en I. Rustagi – When good algorithms go sexist: why and how to advance AI gender equity. Maart 2021 

18International Energy Agency – Energy and AI. April 2025 

19AI for energy optimisation and innovation – Energy and AI – Analysis - IEA 

20EU battery storage is ready for its moment in the sun | Ember 

21University of California (P. Li, J. Yang, M. Islam en S. Ren) – Making AI less “thirsty”: uncovering and addressing the secret water footprint of AI models. 2023 

22IMF – Gen-AI: Artificial intelligence and the future of work. Januari 2024 

23Door of met AI geproduceerde media (tekst, beelden, video’s en audio)