Machtsverschuiving: De YOYO-wereld met ieder voor zich
De wereld fragmenteert en de nieuwe politieke en economische nieuwe orde is nog onduidelijk: voorlopig is het ieder voor zich. Europa moet investeren in innovatie en defensie om achterstand in te halen en zichzelf te kunnen bedruipen.
‘Terwijl de oude wereld sterft, worstelt de nieuwe om geboren te worden.’ Een beroemde uitspraak van de Italiaanse schrijver en filosoof Antonio Gramsci. Deze politiek theoreticus en medeoprichter en eerste leider van de Communistische Partij van Italië schreef deze woorden in 1930 vanuit zijn cel. Een andere tijd en situatie, maar de uitspraak beschrijft ook goed de huidige wereld.
Er is een tektonische economische verschuiving gaande, die de komende decennia aanhoudt en een politieke en ideologische verschuiving teweegbrengt. De Amerika-centristische orde met democratie, neoliberalisme en globalisering brokkelt af. Oorzaken zijn nieuwe – vaak autocratisch geleide - landen met meer door de staat gedomineerde economieën en onvrede in ontwikkelde landen over globalisering.
Economische macht, en daarmee ook politieke macht, verschuift van west naar de Global South. Dat zijn opkomende landen als China, India en Brazilië. De economische overmacht van de Verenigde Staten neemt al decennia af. De Amerikaanse staatsschuld loopt hard op en de rentebetalingen doen steeds meer pijn. De VS leven financieel boven hun stand. Dat is karakteristiek voor een tanende hegemonie.
In de landen van de Global South groeit en komt een welvarende middenklasse op. Die landen melden zich steeds assertiever op het wereldtoneel.
De roep om meer zeggenschap voor deze landen bij instituten als de Verenigde Naties, Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) neemt toe. Daarbij neemt het animo voor multilaterale instituten sterk af. Er ontpoppen zich nu veel kleine allianties en bilaterale relaties1.
De wereldorde verandert, decentraliseert van unipolair, naar bipolair naar tripolair met meer en nieuwe economische machtsblokken: de VS, China en in een later stadium ook India.
Met de opkomst van het nationaal-populisme is er niet alleen een economische kracht, maar ook een politieke kracht die de wereldorde laat veranderen. Landen kiezen meer voor zichzelf. En met de Amerikaanse president Donald Trump terug in het Witte Huis is de decentralisatie – vooralsnog – aan het versnellen. De boodschap is duidelijk: You’re On Your Own (YOYO). Zorg voor jezelf.
Dit geldt zeker ook voor Europa. Op basis van de huidige demografische en productiviteitstrends dreigt Europa economisch steeds verder achterop te raken bij andere grootmachten. Maar grootschalige investeringen in defensie, technologie en de energietransitie kunnen de economische groei op een hoger plan brengen. Bovendien kan Europa leunen op hoogwaardig onderwijs, een relatief gelijke samenleving, sociale cohesie en een groot spaarkapitaal.
VS nog decennium dominant
De Verenigde Staten maken zich nu – met Donald Trump als president - in hoog tempo los van hun internationale toezeggingen, en zinspelen zelfs op territoriale expansie. Amerika stapte - opnieuw - uit het Klimaatakkoord van Parijs. Met de importtarieven negeert het de Wereldhandelsorganisatie en de handelsverdragen, zoals met Canada en Mexico. De veiligheidsgaranties aan Oekraïne en de NAVO (lees Europa) staan op losse schroeven en ook de betrokkenheid bij andere bondgenoten zoals Taiwan en Japan is minder vanzelfsprekend geworden.
Zonder het uit te spreken lijkt Trump zich de tanende economische hegemonie van de VS te realiseren. In de VS wordt nu alles aan de kant gezet voor economische groei. Hierbij wordt de bescherming van burgers en klimaat opgeofferd ten gunste van het bedrijfsleven en vrije markten.
Voorlopig heersen de VS nog een decennium. China is inmiddels een geduchte economische concurrent. Naar verwachting is China de VS in 2035 voorbijgestreefd als grootste economie van de wereld. Maar militair en technologisch heeft Amerika nog een duidelijke voorsprong.
Het jaarlijkse Amerikaanse defensiebudget is - met circa 900 miljard dollar - groter dan dat van de volgende negen landen bij elkaar. Het is ook driemaal zo groot als dat van China. Het is ook nog twijfelachtig of het Chinese leger goed is ingericht is om oorlog te voeren2.
De Verenigde Staten staan dan ook ruim bovenaan in alle militaire rankings3. Ook in technologie heeft Amerika ten opzichte van andere grote landen een voorsprong. Veruit het grootste deel van de grootste technologiebedrijven in de wereld zijn Amerikaans4. De Verenigde Staten leiden in AI5 en zijn – op enkele kleine landen na - het best voorbereid op de AI revolutie6. Bovendien zijn ze nog ‘s werelds meest innovatieve land7 (of bijna)8.
Hoe dominant is de VS – nog – in 2035?
Nieuwe economische grootmachten
Op een langere horizon dan een decennium eindigt de hegemonie van de Verenigde Staten en het westen wel. Er komen nieuwe economische grootmachten bij: eerst in Azië, later deze eeuw in ook Afrika. Ook groeit vooral China in technologie en het wil in 2049 ’s werelds sterkste leger hebben.
In 1990 namen de Verenigde Staten en de OECD nog ruim 80% van de wereldeconomie voor hun rekening. In 2030 is dit waarschijnlijk al gehalveerd tot 40% en in 2050 verder geslonken tot 30%.
De berekeningen verschillen9, maar zijn eensluidend over de drie grootste economieën in 2050: China, de Verenigde Staten en India10, 11, 12. Een beeld dat zich in de decennia daarna nog duidelijker aftekent (zie grafiek).
Nieuwe wereldeconomieën
De wereldeconomie verandert dus van unipolair, naar bipolair, naar uiteindelijk tri-polair. China, Amerika en India groeien naar eenzame hoogte.
BRICS+ als hoeksteen van een nieuwe wereldorde?
Waar de oude, vooral door de trans-Atlantische regio’s gedomineerde wereldorde rafelt, proberen landen in het zuiden en oosten (de Global South en East) een nieuwe orde op te bouwen. Een vehikel daarvoor is BRICS+. Wordt dat het machtsblok van de toekomst?
BRIC startte in 2009 als reactie van de Global South en East op Westerse dominantie. Vier landen hielden toen hun eerste formele bijeenkomst: Brazilië, Rusland, India, China (BRIC). In 2011 kwam daar Zuid-Afrika bij en werd de naam BRICS. Sinds 2024 zijn er 10 leden, 23 aspirant-leden en hebben 24 landen interesse getoond.
De huidige tien BRICS-landen vormen al bijna een derde van de wereldeconomie en bijna de helft van de wereldbevolking. In 2050 is de huidige BRICS+ de G7 (Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk, Italië, Verenigd Koninkrijk en Canada) economisch ruim voorbij gegroeid (zie grafiek).
Het doel is – op hoofdlijn – meer samenwerking in handel, investeringen, veiligheid, cultuur, energie en klimaatbescherming. Vooral om tegenwicht aan het westen te bieden. Dit heeft geleid tot de New Development Bank – als alternatief voor de Wereldbank en IMF –, een onderling noodfonds voor crisistijden en een onderling betalingssysteem.
BRICS+ heeft 100 miljard dollar gecommitteerd aan de New Development Bank, waarvan zo’n 30 miljard uitstaat13. Ter vergelijking: het IMF heeft 1 biljoen dollar kapitaal en 100 miljard uitstaan14.
De BRICS-leden pleiten voor de-dollarisering en handel in de eigen of gemeenschappelijke BRICS-valuta. Want de dollar-dominantie maakt hen kwetsbaar voor eventuele westerse sancties. Toch lijkt een gezamenlijke BRICS-munt nog ver weg. Dat vereist macro-economische convergentie en samenwerking richting een bankenunie en fiscale unie. En hoewel BRICS+ een indrukwekkende economische omvang en gemeenschappelijke doelen heeft, is een diepe integratie moeilijk denkbaar15:
- Tussen diverse leden bestaan diepe oude rivaliteiten: China versus India, Iran versus Saoedi-Arabië en Egypte versus Ethiopië16.
- Er zijn aanzienlijke onderlinge verschillen. Zo variëren leden van democratie tot autocratie, van arm tot rijk en van olie-exporteur tot olie-importeur.
- Ook in BRICS+ zien we komende decennia herschikking van economische macht. Dit kan de samenwerking onder druk zetten. Waar de economieën van China en Inda tot enorme omvang groeien, blijven Brazilië, Rusland en Zuid-Afrika ver achter.
- Die huidige grootmachten van de Global South worden uiteindelijk ingehaald door diverse andere BRICS+ (aspirant)leden als Indonesië, Pakistan, Nigeria en Egypte.
Dat lijkt voorlopig niet aan de orde.
Europa is wakker geschud
Europa is inmiddels ruw wakker geschud. In de nieuwe You’re on Your Own-wereld staat plotseling zelfs de trans-Atlantische samenwerking en veiligheidsparaplu van de NAVO op losse schroeven. Tegelijkertijd dient zich stevige economische concurrentie aan van de Global South en houdt de Russische oorlogsdreiging aan de oostgrens aan17.
In 1991 noemde de Belgische premier Mark Eyskens Europa een economische reus, een politieke dwerg en een militaire worm18. Europa heeft een cruciale achterstand opgelopen bij defensie. Sinds het einde van de Koude halveerde grofweg het aantal manschappen in Europa19. Jaarlijkse defensiebudgetten daalden van 2,5% van het bbp in 1990 tot circa 1,5% in 202220. Sinds de start van de Oekraïne-oorlog en onder druk van de Amerikaanse president Donald Trump is het opgelopen tot bijna 2% van het bbp.
Europa wil weer een eigen defensie-industrie. Het wil zich ook zonder hulp van de Verenigde Staten kunnen verdedigen. Daar is een extra jaarlijkse defensie-investering van 250 miljard euro voor nodig, plus 300.000 extra manschappen21.
Het plan ReArm Europe van de Europese Commissie streeft naar extra defensie-investeringen van 800 miljard euro in vier jaar22. Het bevat ook een Buy European-clausule. Minimaal 65% van het aangekochte materiaal moet Europese onderdelen hebben. Zo stimuleert het de Europese defensie-industrie.
De investeringen van ReArm Europe komen bovenop de 326 miljard euro die de lidstaten van de Europese Unie in 2024 aan defensie uitgaven. Dit gezamenlijke totaal was al het hoogste na de Verenigde Staten, ook hoger dan in China. Het is evenwel de vraag in hoeverre het als één EU-budget mag gelden.
De Europese defensie is notoir versnipperd. Het rapport The future of European competitiveness van oud ECB-voorzitter Mario Draghi pleit voor integratie van Europa’s defensie23. Daarnaast pleit hij voor modernisering van de Europese defensie met nieuwe technologie.
Met investeringen in defensie slaat Europa twee vliegen in één klap. De nieuwe technologieën die hiermee gefinancierd worden, zijn vaak multi-inzetbaar. Ze dienen zowel commerciële als nationale veiligheidsdoelen. De rol van privaat kapitaal in defensie neemt hiermee direct of indirect toe. Een trend die in de Verenigde Staten al wat langer zichtbaar is24 (zie grafiek).
Het opbouwen van een eigen wapenindustrie zorgt niet alleen voor een onafhankelijke en sterke defensie van Europa, maar draagt ook bij aan economische groei. Dit geldt ook voor investeren in een eigen technologiesector en de groene transitie. Het biedt technologische soevereiniteit en geeft ook de economie een impuls (zie ook de hoofdstukken over technologie en planeet en klimaat).
Europa is nog altijd een vermogende samenleving met enorme hoeveelheden opgebouwd spaarkapitaal. Een groot deel van dit kapitaal is nu buiten het continent geïnvesteerd, met name in de Verenigde Staten. Als hiervoor rendabele investeringsmogelijkheden worden gecreëerd – waar nodig met overheidsgaranties – dan kan dit kapitaal in Europa worden ingezet.
Europa profiteert hierbij van een relatief gelijke samenleving en sociale cohesie, sterke en humane normen en waarden, een stabiele rechtstaat, hoogwaardig onderwijs en een cultureel rijke omgeving. In een volatiele en chaotische wereld waar deze elementen (veel) minder aanwezig of in verval zijn, kan Europa hierin een baken vormen. Het kan daarmee aantrekkelijker worden als vestigingsklimaat voor hoogwaardige economische activiteit.
Investeren in eigen technologische ontwikkeling, meer zelfstandige defensie en de energietransitie kunnen voor grote beleggers reden zijn om kapitaal te heralloceren naar Europa.
Zo kan Europa – ook als de economie alsnog krimpt ten opzichte van andere regio’s – economisch en politiek relevant blijven. Is het niet langer een politieke dwerg en een militaire worm. Dan is Europa een belangrijke pool in een multipolaire wereldorde.
1MSC – Munich Security Report 2025: Multipolarization. Februari 2025
2RAND – The Chinese Military’s Doubtful Combat Readiness. 27 januari 2025
3Global Firepower Index 2025.
4Coveragely – Global Tech Titans 2024: The Ultimate List of the top 100 Tech Companies Shaping our Future.
5Stanford HAI – Global AI Power Rankings. 21 november 2024
6IMF – AI Preparedness Index 2023
7BCG/NAM/MI – International Innovation Index 2024.
8WIPO – Global Innovation Index 2024.
9WIPO – Global Innovation Index 2024.
10Dit kan op verschillende manieren worden berekend, reëel of nominaal, etc.
11Goldman Sachs – The Path to 2075: Slower Economic Growth, but Convergence Remains Intact. 6 december 2022
12BMI/Fitch – Megatrends to 2050: How Global Economic Rankings will Change. 20 juni 2023
13Capital Economics – What will the Global Economy look like in 2050?
14NDB – Shareholding
15IMF – Total IMF Credit Outstanding: Movement from March 1 2025 to March 21 2025.
16Carnegie Endowment – BRICS expansion, the G20 and the Future of World Order. 9 oktober 2024
17Konrad Adenauer Stiftung – BRICS expansion: Geopolitical Power Shift or Transactional Alliance? 1 december 2023
18Centre for European Reform – Europe and the Global Economic Order. 22 januari 2025
19The New York Times – War in the Gulf: Gulf Fighting Shattering European’s Fragile Unity. 25 januari 1991
20Harvard International Review – Ready for Combat? The Future of the European Defense Industry. 30 januari 2025
21Macrotrends – EU military spending/defense budget 1960-2022.
22Bruegel en Kiel Institute – Defending Europe without the US: First Estimate of What is Needed. 21 februari 2025
23European Commission – Joint White Paper for European Defense: Readiness 2030. 19 maart 2025
24The Draghi Report – A Competitiveness Strategy for Europe. 9 september 2024
25Bain & Company – Rethinking Defense: The Role of Private Capital. December 2024